Využití TKS 2023

Peníze z Tříkrálové sbírky podpořily vzdělávání zdravotních sester

Charita Šumperk stále zkvalitňuje zdravotní služby, a to i s pomocí Tříkrálové sbírky. Naším cílem je, aby mohli pacienti co nejdéle zůstávat v domácím prostředí. To klade vysoké nároky na odbornost zdravotních sester v péči o pacienta.
Ke zvyšování odbornosti patří i vzdělávání. Dvě zdravotní sestry se zúčastnily semináře Katetrizace močového měchýře, tři zdravotní sestry se vzdělávaly v kurzu Picc port a jedna zdravotní sestra se zúčastnila stáže v IKEMu.
Záměr byl podpořen celkovou částkou 24 600 Kč.

Tříkrálová sbírka pomohla vybavit terénní služby

Charita Šumperk poskytuje zdravotní a sociální služby. Naše služby neustále zkvalitňujeme a k tomu nám slouží i nové vybavení. Letos jsme investovali zejména do pomůcek pro plánování služeb, k hygieně uživatelů, rozvozu stravy a ke zvýšení komfortu pracovníků v terénních službách při vykonávání jejich povolání.
K plánování terénních služeb používáme magnetické tabule a štítky se jmény uživatelů/pacientů, které se stříhají z magnetických folií. Důležitá oznámení pro uživatele vkládáme do samolepících magnetických rámečků. Protože narůstá počet uživatelů a pacientů a pomůcky se časem opotřebovaly, pořídili jsme dvě magnetické tabule, magnetické folie a magnetické rámečky.
Uživatelům pomáháme s hygienou ve sprše a holíme je. Neměli jsme už žádnou bezpečnou obuv, se kterou by mohli pracovníci v sociálních službách s uživateli do sprchy, proto jsme zakoupili protiskluzovou obuv. Holicí strojek se holením uživatelů hodně opotřebovává, pořídili jsme tedy novou hlavu, abychom prodloužili jeho životnost.
Pracovníci v sociálních službách velmi často manipulují s uživateli na lůžku. Pro ulehčení manipulace jsme pořídili trojzubec, omyvatelnou a pratelnou pomůcku, která pomáhá pracovníkům s otáčením uživatele při převlékání lůžka nebo při hygieně.
Každý pracovní den rozvážíme uživatelům obědy. Jídlonosiče přepravují pracovníci v drátěných koších, které jsou častou manipulací rozbité. Koupili jsme koše na jídlonosiče a krabičky na saláty.
Zdravotní sestry ošetřují pacienty v domácím prostředí a každý den s sebou nosí veškerý zdravotnický materiál, který potřebují. Protože nám přibyly nové sestřičky a staré tašky už byly častým používáním hodně opotřebované, pořídili jsme nové tašky a také krabičky na zdravotnický materiál.
Pro zlepšení komfortu všech pracovníků v terénních službách jsme obstarali vyhřívané podložky do starších aut.
Pomůcky do terénu pro pracovníky terénních služeb jsme pořídili za celkovou částku 30 300 Kč.

Pracovníci v sociálních službách si vyzkoušeli nový zvedák pro imobilní klienty

Tříkrálová sbírka opět pomáhá. Na začátku října jsme zakoupili elektrický pojízdný zvedák EPL 175 a dva síťové závěsy v celkové hodnotě 36 480 Kč.
Nový zvedák ulehčí pracovníkům v sociálních službách manipulaci s imobilními klienty. Ve středu 25. 10. 2023 přijel pracovník z firmy, který nám ukázal základní obsluhu zvedáku, jako je nabíjení a přesun do domácnosti klienta. V druhé části nám předvedl, jak umístit bezpečně klienta do síťového závěsu včetně správného upevnění závěsu do zvedáku a přemístění klienta na potřebné místo. V závěru proběhla diskuze a výměna zkušeností.  Za možnost zaučení firmě DMA Praha s.r.o. velmi děkujeme.
Za zbylé peníze z Tříkrálové sbírky jsme koupili náhradní díly na elektrická lůžka a toaletní křesla. Celková částka na záměr Nákup rehabilitačních a kompenzačních pomůcek byla 50 000 Kč.

Podrobné informace o využití peněz z Tříkrálové sbírky 2023 najdete zde.