Vánoční balíčky už jsou na Ukrajině

Vánoční balíčky pro děti z Ukrajiny byly minulý týden odeslány. Děti je ale dostanou až na začátku ledna.

Vánoční balíčky dorazily na Ukrajinu. Děkujeme všem, kteří si nějaké z potřebných dětí vybrali, a dáreček jim poslali.

Koordinátorka projektu, Anna Borková z Arcidiecézní charity v Olomouci, posílá oficiální poděkování: "Ráda bych Vám touto cestou poděkovala za spolupráci na projektu Vánoční balíček 2018. Podařilo se doručit na Arcidiecézní charitu v Olomouci, všechny balíčky v požadovaném termínu. (...) Co se týká váhy, ne všechny balíčky měly 4 kg (několik balíčků mělo hmotnost vyšší než 10 kg), naštěstí průměrná hmotnost jednoho balíčku se pohybovala okolo 3 kg. (...) Ve čtvrtek 13. prosince 2018 proběhlo nakládání balíčků, bylo to zaznamenáno i Českou televizi."

Ještě dodává, jak je to s balíčky dál: "V tuto chvíli se balíčky již nachází na Ukrajině. Předávat se budou 3. ledna v Lopatynu, 4. ledna v Ternopilu, 5. ledna v Kolomyji a 6. ledna v Bortnykách. Budeme se snažit všechno co nejvíce zdokumentovat, ale jak již bylo řečeno na podzim, negarantujeme vyfocení každého obdarovaného dítěte s balíčkem."

V druhé polovině ledna pak přichází ještě děkovná zpráva s odkazem na fotografie:

„Během prvních lednových dnů byly všechny vánoční dárky na Ukrajině rozdány. Na webu www.darky.jsemvidet.eu je odkaz na FOTOGALERII 2018, kde naleznete fotografie ze všech čtyř míst, kde se dárky předávaly. Na fotogalerii se dostaneme i přes web https://www.acho.charita.cz/, kde stačí kliknout na VÁNOČNÍ BALÍČEK PRO UKRAJINU. Jak bylo avizováno již na podzim, fotografie z předávání neslouží k dokumentaci / důkazu o předání či nepředání konkrétního balíčku konkrétnímu dítěti. Snažili jsme se vyfotit co největší počet dětí, ale ne vždy to bylo v našich silách.

Děti měly z dárků upřímnou radost, všem dárcům děkují. Opravdu ve výjimečných případech se v balíčkách objevily cukrovinky. Vždy se jednalo o nové, hodnotné a moc pěkné dárky. Mohu vás dále ujistit, že dětem sedělo jak oblečení, tak obuv. Pokud tomu tak nebylo, děti si mezi sebou oblečení či obuv ochotně vyměnily. Opět to bylo ale velmi výjimečné. Pokusíme se do příštího ročníku zařadit i hmotnost dětí, aby dárci měli ještě větší představu, jakou velikost oblečení dítě má."

Videoreportáž z předávání balíčků, jak ho natočila TV NOE.

Mgr. Lada Matyášová, DiS., administrativní pracovnice