Uskutečnil se výlet dětí do Kroměříže

Navázali jsme s Charitou Šumperk na tradici výletu pro děti z loňského roku, kdy se jelo na dva dny do Prahy. Letos jsme v sobotu 13. října 2018 vyrazili na celodenní výlet dětí do Kroměříže.

Cesta do arcibiskupského města UNESCA nám utekla rychle i přes to, že byly vlaky poměrně plné, a měly zpoždění. Hned z vlaku jsme šli podzámeckou zahradou přímo na Arcibiskupský zámek. Zde nás čekala prohlídka takzvané Saly terreny, tedy podzemních pater. Prohlédli jsme si jak reprezentační prostory, tak dvě umělé jeskyně. Dokonce jsme viděli i sál, v němž se natáčelo několik scén z filmu Amadeus.

Dále naše kroky zamířily do Podzámecké zahrady, která se pyšní nejen svou druhovou rozmanitostí flóry, ale také fauny. Chovají zde totiž ve výbězích a klecích česká i cizokrajná zvířata a volně se mezi návštěvníky zahrad pohybují pávi. Viděli jsme holuby, hrdličky, korely, kanáry, andulky, kury, kachny, kozy, daňky, ale také makaky červenolící a paviány pláštíkové. Po procházce v parku a drobném občerstvení z vlastních zásob jsme zamířili ke knihovně.

Zde se konala prohlídka protiatomového krytu, který se pod knihovnou nalézá. Dozvěděli jsme se mnoho podrobností o tom, jak byl kryt projektován a stavěn, i o tom, jak by měl v případě ohrožení fungovat. Prohlédli jsme si také nezbytné vybavení krytu v případě katastrofy a způsoby ochrany před ozářením. Kdo chtěl, mohl si vyzkoušet tzv. „atombordel“ neboli protichemický oblek. Po troše vzdělávání byl čas na zábavu.

Šli jsme do zrcadlového bludiště. A nečekalo nás jen jedno, nýbrž rovnou dvě. Účastníci si pak sami iniciativně vymysleli několik her, které se daly v reflexním prostoru hrát. Takže o srandu nebyla nouze. Zároveň se v centru města se konal Jablečný den, takže jsme si ještě odpoledne dali na chvíli rozchod, aby se tam každý mohl vydat podívat.

Následovala návštěva čokoládovny, z níž každý dostal od Charity balíček pralinek na ochutnání, a kdo chtěl, mohl si koupit sladký suvenýr domů. Ale to už byl čas jít zpátky na vlak. Který měl sice malinko zpoždění, takže jsme do Šumperka dorazili o půl hodinky později. Ale nám to nevadilo, protože jsme si ještě o tu chvíli déle mohli užívat vzájemné přítomnosti.