Podrobné informace o službě

Poslání služby:

• Terénní služba Osobní asistence podporuje osoby se sníženou soběstačností potřebující ke svému životu dopomoc druhého člověka. Služba je poskytována v přirozeném prostředí člověka.

Charakteristika služby:

• Jedná se o terénní službu, která je poskytována především v domácnosti uživatele, popř. v okolí domu a na veřejných místech.

Služba Osobní asistence využívá nasmlouvaného času služby:

• k aktivizaci uživatele za účelem udržení nebo zlepšení jeho soběstačnosti a samostatnosti
  • k podpoře činnosti uživatele, které by sám bez pomoci asistenta nezvládl
  • u uživatele, aby mohl co nejdéle žít ve svém vlastním domácím prostředí, a tím oddálit umístění v pobytové sociální službě.
  • cena je stanovena aktuálním sazebníkem

Cíle služby:

• Cílem služby Osobní asistence je individuálně podporovat nezávislost a samostatnost uživatele v jeho domácím prostředí takovým způsobem, aby mohl žít plnohodnotným životem a neztratil přirozený kontakt se společenským prostředím.
  • Cíle služby Osobní asistence jsou dále specifikovány ve Strategickém plánu Charity Šumperk a v Krátkodobém plánu Charity Šumperk.

Cílová skupina uživatelů služby: Cílovou skupinou služby Osobní asistence jsou občané se zdravotním postižením nebo senioři, kteří žijí ve svém domácím prostředí a s dopomocí jiné osoby jsou schopni v něm plnohodnotně žít.

• osoby se zdravotním postižením od 3 let
  • senioři od 65 let

Oblast působnosti Charity Šumperk (viz. mapa)

Doba poskytování služby:

• Služba je poskytována v pracovní dny od 7:00 do 15:30. Péči v jinou dobu poskytujeme po předchozí domluvě.

Základní činnosti služby Osobní asistence:

Uživatel si domluví čas, po který s ním bude osobní asistent a bude s ním provádět následujíci činnosti:

• pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu;
  • pomoc při osobní hygieně;
  • pomoc při zajištění stravy;
  • pomoc při zajištění chodu domácnosti;
  • výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti;
  • zprostředkování kontaktu se společenským prostředím;
  • pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

Dále poskytujeme tzv. fakultativní služby: - dopravu uživatele.

Výhodou Osobní asistence je to, že člověk zůstává ve svém přirozeném a známém prostředí a podle písemné dohody (Smlouvy o poskytování služby Osobní asistence a individuálního plánu) za ním pracovníci dochází a podporují ho ve zvládání běžných činností.

Zásady služby Osobní asistence:

Služba Osobní asistence má stanoveny zásady poskytované služby v souladu se zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Tyto zásady jsou také součástí tzv. Pracovních postupů, určených pro pracovníky v přímé péči. S těmito jsou seznámeni všichni noví i stávající pracovníci organizace a jsou rovněž zavázáni se podle nich řídit.

• zásada partnerství - uživatel a pracovník jsou rovnocennými partnery
  • respektování uživatele - ke každému uživateli přistupujeme jako k jedinečné osobnosti, bez předsudků, dbáme na jeho individuální potřeby
  • respektování dohody sjednané služby
  • respektování soukromí uživatele
  • respektování a podpora soběstačnosti uživatele - usilujeme o co největší míru soběstačnosti uživatele, uživatel sám rozhoduje o průběhu služby
  • zachování mlčenlivosti a důvěrnosti informací - informace získané od uživatelů v rámci poskytování služeb jsou důvěrné a pracovníci zachovávají úplnou mlčenlivost o všech údajích, se kterými přijdou během své pracovní činnosti do styku, podle "Nařízení Evropského parlamentu a rady EU 2016/679 ze dne 27. dubna 2016, o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů".

Kapacita služby: denní kapacita služby je 15 uživatelů, okamžitá kapacita jsou 3 uživatelé.