Charita jela se seniory do Neratova

V sobotu 2. června 2018 se uskutečnil výlet seniorů do Neratova. Akci Charity Šumperk podpořila Česká spořitelna a.s. a město Šumperk.

V sobotu 2. června 2018 se na padesát seniorů vydalo s doprovodem zaměstnanců Charity Šumperk do Neratova v Orlických horách. Cíl cesty nebyl zvolen náhodně. Neratov je známé poutní místo, které už více než dvě století nabízí útěchu i pomoc těm, kteří ji potřebují.

Kdo kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově zná, tak ho jistě nepřekvapí jeho netradiční architektura. Ale kdo ne, je dozajista překvapen. Částečně skleněná střecha ve tvaru kříže bere dech. Nemluvě o tom, jak světlo a stín rozehrávají v kostelní lodi svá mihotavá kouzla. Byl to uchvacující zážitek. Okamžik byl umocněn i tím, že v tomto nádherném prostředí s pohledem na nebesa byl spojen i duchovní prožitek, a to mše svátá sloužená šumperským děkanem P. Slawomirem Sulowskim za charitní dílo a všechny uživatele Charity Šumperk. V navazující komentované prohlídce se účastníci dozvěděli o pohnuté historii místa, zničení kostela ruským vojákem, i o jeho současnosti. Sdružení Neratov zaměstnává na dvě stovky pracovníků s handicapem v chráněných dílnách různého zaměření a působí tak jako jeden z největší zaměstnavatelů v okolí.

Následovala prohlídka nedávno zbudovaného pivovaru Neratov. Pan podsládek všechny seznámil s výrobou českého tradičního moku v horských podmínkách. A došlo neplánovaně i na drobnou ochutnávku moku s příhodným názvem Prorok.

Přítomní si výlet velmi pochvalovali. „Chtěli bychom Vám poděkovat za velmi pěkný zájezd do poutního místa Neratov, pořádaný pro seniory, spojený s bohoslužbou. O tomto místě jsme sice mnohokrát četli a slyšeli, ale protože je hodně z ruky v Bohem zapomenutém kraji, nikdy jsme tam nebyli.“, píší po návratu manželé P. a B. H. „Opravdu krásný a pohodový výlet. Vidět vše na vlastní oči byl nezapomenutelný zážitek. Slunce dokreslovalo a vytvářelo nádherné obrazce neobvyklého oltáře. Byl to příjemně strávený hezký den. Děkuji.“, komentuje na Facebooku M. H.

Nejen díky mnoha duchovním i kulturním zážitkům, ale také díky možnosti se podívat na pro ně těžko dostupné místo. Byli zejména vděčni za možnost se potkat se svými vrstevníky a sdílet s nimi své každodenní radosti i strasti. Z tohoto důvodu, ale také kvůli vysokému zájmu, Charita Šumperk plánuje uspořádat akci aktivizace seniorů v podobném duchu i příští rok.

Akce byla podpořena Českou spořitelnou a.s. a městem Šumperk.

ceska_sporitelnasumperk_slogan